Seglingsupplevelse

Tejst vänder sig till den som söker något extra när det gäller seglingsupplevelse. Detta är en båt för skön segling och spännande kappsegling. Den fungerar även som campingbåt och dagseglare för en eller två personer. Den är trailerbar och lättskött.

Tejst byggs av Sörvik Båt & Trä (SBT), mitt i centrala Göteborg. SBT har lång erfarenhet av båtbyggeri, både hi-tech och traditionell träbåtsbyggnation. Beslagen tillverkas i egen smedja, kolfiber detaljer gjuts i autoklav eller vacuuminjiceras. Trädelarna utformas med kunskap och känsla för materialet.  Här är det funktion, enkelhet och kvalitet som gäller.

Tejst är designad med fokus på fart i kombination med god hanterbarhet. Sittbrunn, segelhantering och trimfunktioner är planerade för maximal användarvänlighet. Allt med tanke på att ge så många sköna seglingstimmar som möjligt.


Tejst/Tobisgrissla/Black Guillemot/Cepphus Grylle

Som man ser på noll-spantet  har skrovet ett markerat slag strax ovan vattenlinjen. Invändigt ligger 150kg barlast i form av blytackor som går enkelt att plocka ur. Centerbordet har en inplastad blytacka på 30kg som gör att centerbordets tyngdpunkt ligger c:a 0,85m under vattenlinjen. Sammantaget ger detta ett skrov som är markerat ’initialstyvt’, som alltså känns stabilt redan vid en liten krängningsvinkel. Detta är väl något man oftast inte förknippar med segelkanoter. Till hjälp har man också krängbrädorna. Dessa sticker 400mm utanför skrovsidan och har en lyftanordning som vinklar dom uppåt när man inte sitter på dom. Detta förhindrar att krängbrädan på läsidan släpar i vattnet.

Säkerhet
Skrovet är försett med täta skott långt ut mot ändarna som tillsammans med volymen under durken ger tillräcklig flytkraft för att hålla kanoten flytande om den skulle bli vattenfylld. Vid hårt väder kan man dessutom stänga igen skotten vid sittbrunnen med kragar av kapellväv, dessa är väl beprövade och har alltid hållit tätt. Riggen är försedda med rullfock och ett djupt rev i storseglet vilket ger tre möjliga och användbara segelsättningar.

Under fliken Teknik finns mer information om rigg och funktioner.

Så här skrev Bengt Jörnstedt efter att ha testseglat Tejst för tidningen SEGLING: ”Hon är pigg och reaktionssnabb, styrs med fingertoppskänsla. Med en man ombord är vikten ca 450 kilo, ändå är jollekänslan total. Känslan av säkerhet också, paradoxalt nog.”

”I happen to know several sailors who do not like night sailing, having done too much of it already. They do not like the hardships of ocean racing in a sport that is supposed to be a pleasure....What they want is to sail in the daytime in pleasant weather and sail fast enought to get the sensation of sailing. The only thing that will satiate the desire of these men is the sailing machine, and they should be allowed to have it.”

-- L. Francis Herreshoff, The common Sense of Yacht Design

 

En stabil båt